Klubbens historia

Klubben startade sin verksamhet i början av 1970-talet med ett 15-tal entusiastiska och förhoppningsfulla medlemmar. Namnet som klubben antog vid det tillfället var ”MFK Pantern” vilket faktiskt var klubbens namn ända fram till år 1976 då det ändrades till det nuvarande namnet.

Klubbmedlemmarna hade fram till år 1975 inget eget flygfält utan fick använda ett fält tillhörande Almviks gård, numera känt som Ing 1.

Då medlemsantalet ständigt ökade blev man till slut i skriande behov av ett eget fält. Kommunen uppvaktades flitigt och resultatet blev Påldalen.

Södertälje modellflygklubbs cirka 100 medlemmar kan skryta med att ha ett av stockholmsområdets naturskönaste modellflygfält.
Påldalen har en total yta på 90.000 m2, med en klubbstuga och möjlighet till camping samt massor av härlig avkoppling i skog och natur.

Efter ett par års diskussioner slogs klubben 1992 ihop med Östra Sörmlands Flygklubbs Modellflygsektion (ÖSFK). Resultatet blev ökade resurser bl a i form av en utmärkt bygglokal på 100 m2 intill Saltskogs gård. Hyran ökade snabbt till rekordhöga 560 kr/m2, dvs i kontorsklass och trots bidrag från Bildningsförvaltningen blev det ekonomiskt ohållbart. Klubben övergav lokalen som härbärgerat ÖSFKs byggverksamheten i över tjugo år.

Från 1994 står SMFK åter igen på egna ben. Skilsmässan från ÖSFK skedde i största samförstånd och samarbete kan ändå i praktiken ske som förut.

Under 2010-talet har flygfältet uppgraderats med permanent elström 230v på hela området.

Uppdaterad: 06 DEC 2019 13:13 Skribent: Stefan Håkansson

Postadress: